Facundo Chávez, de Nacions Unides, a la Fundació Tutelar per conèixer el projecte
09/10/2017
L’assessor en Drets Humans i Discapacitat de l'Oficina de l'Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans ha copsat directament amb els usuaris com treballa l’entitat el suport a la presa de decisions i la promoció de la vida independent dins la comunitat
Facundo Chávez, assessor en Drets Humans i Discapacitat de l'Oficina de l'Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, ha visitat avui la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, per conèixer personalment el treball i les pràctiques reconegudes de l’entitat en la protecció legal i el suport social. Chávez ha mantingut primer una reunió amb el patronat i l’equip directiu de la fundació durant la qual s’ha explicat com treballa l’entitat el suport a la presa de decisions de les persones i la promoció de la vida independent dins la comunitat, segons el nou enfocament de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. També s’ha debatut sobre la seva complexitat ètica i legal. L’expert s’ha trobat tot seguit amb un grup d’usuaris de la fundació per copsar directament com gestionen les decisions que els afecten. A última hora del matí, el director assistencial de Salut Mental de l’Institut d’Assistència Sanitària, Claudi Camps, ha presentat el model de la Xarxa de Salut Mental de les comarques gironines. Camps ha centrat la seva exposició en com s’ha dut a terme al territori el tancament de la llarga estada i com s’ha desplegat l’atenció en la comunitat a través de diferents programes i serveis, treballant en xarxa amb la Fundació Tutelar i amb les diferents organitzacions amb les quals es comparteixen processos d’intervenció en l’atenció a la salut mental.
Cap a figures menys restrictives
La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines —l’organització tutelar amb major nombre de casos a Catalunya— té actius 824 càrrecs amb data 30 de setembre de 2017 (1.424 casos totals des de l’any de la seva creació l’any 2013). D’aquests, 443 són tuteles, 294 curateles, 40 defenses judicials, 26 assistències (institució del Codi civil de Catalunya que permet que una persona amb disminució, no incapacitada de les seves capacitats físiques o psíquiques, pugui sol·licitar al jutjat el nomenament d'una persona o institució que l'assisteixi en la seva cura o la dels seus béns), 17 càrrecs provisionals, 2 administracions patrimonials i 12 poders notarials actius (la Fundació exerceix les facultats contingudes en el poder, atorgat en document notarial). En la majoria de casos, la Fundació intervé per designació judicial, però cada vegada hi ha més persones que utilitzen voluntàriament els mecanismes que la llei els ofereix per cercar el suport de la Fundació mitjançant l'assistència o el poder en previsió de pèrdua sobrevinguda de la capacitat. Disminueix progressivament el marge que existeix entre tuteles i curateles (figura que s'ajusta més a les voluntats i les preferències de les persones) i destaca l’increment de curateles modulades per sobre de les simples (39 modulades i 2 simples al 2016 i 26 modulades i 3 simples al 2017, amb data 30 de setembre).