Més de 300 professionals participen en una jornada sobre l’abordatge psicosocial i ètic de les addiccions organitzada per Support-Girona

14/11/2024

Support-Girona ha celebrat avui amb gran èxit una jornada dedicada a l’abordatge psicosocial i ètic de les addiccions, una temàtica que ha aplegat més de 300 professionals de diversos àmbits. L’esdeveniment, organitzat per l’Espai de Reflexió Ètica de Servei Socials (ERESS) amb el suport de la Universitat de Girona (UdG), ha generat un espai de debat i reflexió sobre les noves formes d’intervenció i els dilemes ètics que sorgeixen en la pràctica diària del treball amb persones afectades per addiccions.

La jornada ha estat inaugurada pel patró de Support-Girona, Martí Masferrer, president de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), qui ha destacat la complexitat de les situacions personals i d’atenció que es gestionen en l’àmbit de les addiccions. Masferrer ha posat en relleu la importància de l’abordatge integral d’aquestes situacions. Seguidament, la directora tècnica de l’entitat, Glòria Cerrato, ha subratllat el paper fonamental de l’equip ERESS en el tractament dels dilemes ètics que es plantegen en l’acompanyament de les persones afectades per aquestes problemàtiques.

En la seva intervenció, la presidenta de l’ERESS, Montserrat Haro, ha convidat els assistents a reflexionar amb visió crítica sobre la pràctica professional i la manera com les addiccions generen vulnerabilitat en les persones que les pateixen.

La jornada ha continuat amb la conferència del doctor en Psicologia i professor de la UdG, Fran Calvo, qui ha exposat la "realitat ètica darrere les drogoaddiccions", analitzant els conflictes ètics que es presenten en l’acompanyament psicosocial de persones amb discapacitat. Posteriorment, Marcel Cano, doctor en Filosofia, i Domènec Serrano, psiquiatre de l’IAS, han debatut sobre les limitacions que les persones amb addiccions experimenten en el moment de prendre decisions lliurement, ja que els efectes de les substàncies condicionen la seva capacitat de decidir.

La jornada ha culminat amb una taula rodona titulada "Més enllà de l’addicció: acompanyament ètic i psicosocial per promoure l’autonomia", moderada per Sergi M. Blanco, membre de l’ERESS de Support-Girona. A la taula, els professionals han discutit la importància del treball comunitari per reduir riscos i assegurar la continuïtat de l’atenció. Hi han participat Núria Martín i Iván Tomás (educadors socials del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències del Gironès-Pla de l’Estany, IAS), Abdelkarim Bouloum Moukhliss (Espai Obert), Núria Busquets (ATART-Grup ATRA), Ester Pérez (Unitat de Crisi d’Alba Terrassa) i Xavier Ferrer (Support-Girona).

Aquesta jornada ha estat una mostra del compromís i la dedicació dels professionals implicats en l’acompanyament i el suport psicosocial a les persones amb addiccions, així com una oportunitat de continuar avançant en la millora de les pràctiques d’intervenció i en la promoció de l’autonomia i la qualitat de vida de les persones que atenen i acompanyen.

Taula rodona: “Més enllà de l’addicció: acompanyament ètic i psicosocial per promoure l'autonomia”

Participa a la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya, segons l'Ordre TSF/115/2018, de 12 de juliol.

Programa finançat per la iniciativa d’Ocupació Juvenil i el Fons Social Europeu amb un cofinançament del 91,89%.

 

Registre Fundacions 1817. Registre Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya S05710.

Registre de Grups d’Interès de l’Administració de la Generalitat i del Sector Públic. Número d’indicador 315.

Registre municipal d’entitats (Ajuntament de Girona) amb el número EH3234.

Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya 001907-000.

La Fundació Support-Girona està acreditada amb l'ISO 9001:2015