El treball millora el funcionament clínic i social de les persones amb malaltia mental
Segons dades aportades per la Fundació Drissa, entitat de la qual som patrons, dedicada a la inserció laboral de persones que pateixen una malaltia mental, especialment trastorn mental greu, les persones amb una malaltia mental que segueixen un tractament clínic integral alhora que un programa d’inserció laboral disminueixen els ingressos hospitalaris, i per tant, veuen millorada la seva qualitat de vida. També disminueixen les visites als centres comunitaris especialitzats en salut mental. Les dades que aporta la Fundació diuen que la diferència entre l’estada mitjana d’una persona amb trastorn mental server a l’hospital en funció de si té feina o no varia de 27,24 dies a 3,59 dies. El cost per al sistema de salut per persona passa de més de 5 mil euros en el primer cas, a menys de 800 euros per persona/any, en el segon.
En el marc de la setmana commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental, la Fundació posa de relleu que el treball és una de les eines terapèutiques més significatives en el procés de rehabilitació psicosocial de les persones amb malaltia mental. Segons les últimes dades d’AMMFEINA (Agrupació Catalana d’Entitats per la inserció laboral de persones amb trastorn mental) que corresponen a l’any 2012, de les 8.654 persones contractades als centres especials de treball de Catalunya, només un 18% sobre el total de les persones amb especials dificultats són persones amb trastorn mental. Aquest percentatge disminueix al 12,07% si es compara el col·lectiu de persones amb malaltia mental sobre el conjunt de persones amb discapacitat. Ateses aquest xifres, la Fundació destaca que les persones que pateixen trastorns mentals continuen en la seva gran majoria excloses de l’àmbit laboral.
“Dignitat en salut mental”, una crida a la ciutadania
Informar i conscienciar a la població sobre els diferents aspectes de la malaltia mental és l’objectiu del programa d’actes que s’està duent a terme aquesta setmana i que clourà el 10 d’octubre a la Rambla de Girona amb un gran escenari on el públic es podrà fotografiar per la “Dignitat en salut mental”.
Persones representatives del col·lectiu han fet una crida a la ciutadania perquè el 10 d’octubre, proclamat per l’OMS Dia Mundial de la Salut Mental, les faci costat en la lluita contra l’estigma social. Amb aquest objectiu primer, el d'atorgar dignitat a la salut mental, rebatre etiquetes i topics, aquest dissabte, a la Rambla de Girona, s’organitzarà una matinal festiva i d’activitats. Hi haurà un espai informatiu sobre les malalties mentals que serà atès per persones afectades; una àrea de venda de treballs elaborats per usuaris de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques; i una zona gastronòmica on els experts de Biodrissa, marca d’horta ecològica de la Fundació Drissa, faran figures de fruita dedicades als més petits. El gran reclam però serà un gran escenari amb la imatge identificativa de la diada, on el públic es podrà fotografiar, mostrant així el seu suport a la lluita contra l’estigma.
La festa començarà a les 10.00 hores i a les 12.00 es farà la lectura del Manifest Del Dia Mundial de la Salut Mental per part de les persones amb malaltia mental que l’han redactat; tot seguit es donarà pas als parlaments oficials per part de autoritats de la ciutat, dels departaments de Salut i Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya i dels representants de les institucions i entitats organitzadores del programa.
Sobres els canvis en la figura de la tutelaAvui tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola la conferència “Canvia de paradigma. L’impacte de l’aplicació de la Convenció Internacional dels drets de les persones amb discapacitat”, a càrrec de l’advocat i expert en la temàtica, Josep Maria Solé, director de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines. L’acte comptarà amb la participació del president de l’entitat, Pere Cornellà, i la presidenta del Comitè d’Ètica de l’Institut d’Assistència Sanitària, Rosa Roca.
Divendres, se celebrarà al Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt) una festa commemorativa de l’11è aniversari de la Llar Residència La Maçana, un dispositiu residencial, amb 29 places, dirigit a persones amb trastorn mental sever (TMS) que no disposen de recursos econòmics ni familiars i què necessiten de suport per a les activitats de la vida diària. La festa reunirà més de 250 persones.
El programa “Dignitat en Salut Mental” ha estat impulsat per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de les institucions gironines que treballen que treballen en salut mental al territori des de diferents àmbits: l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), en l'atenció sanitària; la Fundació Drissa, en la inserció laboral; i la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, en la tutela i la protecció social.
Drissa, l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines participen en la junta assistencial de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), òrgan de gestió fonamental de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. Aquest és un fet particular del model de salut mental de les comarques gironines. Per al doctor Claudi Camps, director assistencial de salut mental de l’IAS, aquesta realitat respon al convenciment que només una visió integral i comunitària de l’atenció a les persones que pateixen una malaltia mental pot aconseguir que aquestes puguin viure dignament i amb normalitat. Per al doctor Camps, l’assistència sanitària, l’entorn, el treball, la tutela i l’habitatge són factors indivisibles.
A comarques Gironines, la Xarxa de Salut Mental i Addiccions tracta cada any uns 25.000 gironins: 15.000 adults, 5.000 nens i joves i 5.000 persones amb problemes d'addiccions. Segons diagnòstic, el percentatge de trastorn mental greu en adults és del 29,08%.
Èxit de participació
El programa “Dignitat en Salut Mental” va arrencar dilluns amb la presentació de l’Eix Salut Mental de la Bioblioteca Carles Rahola i les entitats que en formen part. L’acte va acollir també la inauguració d’una exposició d’art, realitzada per persones amb malaltia mental, que romandrà exposada a la biblioteca fins el dia 10 d’octubre. L’exposició va ser presentada per l’escultor Pep Admetlla. Complementen la mostra projeccions de curts sobre diferents tipus de trastorns mentals. Dimarts, l’escriptor Matthew Tree va emplenar de gom a gom l’auditori de la Biblioteca Carles Rahola amb la conferència “Com sortir-se’n d’un trastorn mental: una experiència personal”. I dimarts, l’Associació Família i Salut Mental va oferir una màster class de teatre protagonitzada per usuaris dels clubs socials i conduïda per l’actor de teatre Martí Peraferrer. L’acte va reunir més de cent persones.
El calendari va continuar ahir amb el debat “Periodisme i salut mental”, centrat en el paper dels mitjans de comunicació en l’estigma social de la malaltia mental. L’acte, que compta amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Girona, va estar protagonitzat per persones afectades i periodistes del territori.